Gunilla Manns konst hänger nu på våra väggar

Gunilla Mann ”sorglöshetens budbärerska målar världen i glada färger” Oljemålningar, gouacher och litografier med temat ”Sverige är fantastiskt”

Om Gunilla Mann konst som hänger på Hotel Svea Österlen

Fotografiet på denna sida är talande. Ögonen säger glittrande glad. Och munnen säger aptit på livet. Om porträttet uttrycker en sanning vet bara Gunilla Mann själv, men bilden är kongenial med hennes konst. Hon är göteborgsflicka, född i Masthugget och skolad i Slöjdföreningen i Göteborg (1962-67) och Börje Hovedskous berömda målarskola (1968-77). Målningarna från studietiden visar en alltmer driven artist, hennes färg blev sober, instrumenten låg säkert i hennes hand. Om detta hade forsatt hade man fått se en ström av traditionellt sköna landskap, mäktiga hav och vita gårdar. Allt hade varit estetiskt och angenämt att betrakta – och ändå så vanligt!

Vad som hände blev något annat. Livet ändrades. Hon flyttade till Österlen och konsten som tidigare hade präglats av nobelt artisteri blev med ens en explosion av frimodighet och glädje.

Detta hände i början av 1980-talet. Gunilla Mann blev konstens ostyriga berättare, en livsnjutare i linjer och färg. I stora oljemålningar myllrar människorna, dansande och sjungande. Cirkusartister slår volter och dansöser visar sina kroppar utanför tälten på Kiviks marknad. Män uppvaktar med blommor och kvinnor cyklar med leende munnar och magnifika bakar genom den höga koloritens land. Studenter slår ut som vitsippor kring universitetet i Lund och Piratens hus finns och Växjö domkyrka. Och Siljans vatten lyser blått. Hela Sverige omfamnas i ett glädjerus i dessa målningar.

Den naiva penselföringen, där tempot i berättandet inte ger tid åt sofistikerad teknik, var ett språk som var lätt att förstå och som genast gick till hjärtat hos publiken. ”Sverige är fantastiskt” hette separatutställningen av Gunilla Mann, när hon inbjöds till museer utomlands. Titeln är välfunnen. För just detta är den upplevelse som bilderna ger. Så har åskådare känt i Los Angeles, Chicago, Seattle och andra närbelägna och avlägsna städer. Så har det varit i Bukarest och Konstanza i Rumänien och i det fjärran Tokyo.

Detsamma har de många nordiska orter upptäckt, som ställt ut hennes verk och där museerna försett sig med målningar av hennes hand. Så är det även när hon framträder bland utsmyckare av offentliga byggnader, senast operan i Göteborg. Världsmästerskapen i friidrott i Göteborg 1995 köpte en hel upplaga av ett av hennes litografiska blad och Systembolaget gjorde henne 1992 till populär ”julkonstnär”. Det var året efter det att Sven Ljungberg för samma forum hade visat sina bildberättelser från Småland.

Överallt där hon träder fram möter man livets och generositetens bilder. Hennes land ligger långt från de välkammades vägar. Där skapade hon utan skrupler den stora olydnadens konst.