Om Hotel Svea

Hotel Sveas historik

Under ca 170 år har anrika Hotel Svea bedrivit utskänkning och arrangerat underhållning.1936 stod det nya Hotel Svea stod färdigt. Vi kommer nu att gå tillbaka i tiden och berätta om det vi finner intressant av Hotellets historia! Cimbrishamns gamla fina Hotel Svea började som enkel serveringslokal för öl med tillhörande tilltugg. Det var skräddargesällen Johan Persson, som kom till Cimbrishamn 1843 från Carlshamn och slog sig ner på fastigheten. Han var inte ensam utan tillsammans med sin maka, Boel Mårtensson som var född i Tommarp. 1846 antecknas Johan Persson ha huvudsysslan ”Bryggare och Traktör”. Han var inte enbart inriktad på det som tillhörde ett näringsställes huvudsakliga verksamhet; mat och dryck, utan även skådespel. För barnen arrangerade han karusellgungor i trädgården.

Tidigt insåg han annonseringens värde och det kunde läsas i tidningen 1858

  • Karusellgungan hos skräddare Persson
  • Upplåtes till begagnade om söndag
  • Början sker kl:16.00 eftermiddagen

Han var en mästare på arrangemang och lyckades under sin tid att locka 800 personer att i ett stort tält beskåda en Nationalcirkus med b.la. kinesiska knivkastare. 1858 var Simrishamn en plats med stort nöjesliv. I gamla ”Cimbrishamnsbladet” slås man av alla annonser om teaterföreställningar, filmvisningar och karnevaler.

Vid denna tidpunkt började Persson även att hyra ut rum i sin fastighet. Det var en tid av fullspäckat underhållning under Perssons tid. 1863 tog sedan handlaren och traktören Lorentz August Stoltz, från Skivarp över på värdshuset. Lorentz tycks också i likhet med sin företrädare Johan Persson ha varit en ”framåt man”. 1867 inrättade han ett badhus där man kunde erhålla varma och kalla bad. Första gången namnet Svea användes var 1863 då Lorentz Stoltz hade tagit över hotellet.

Namnet Svea var ett namn i tiden och kunde anspela på moder Svea och blev en vanlig symbol under 1800-talet. Det fanns flera hotell som använde sig av detta namn. Benämningen var populär att använda vid dop och i andra sammanhang.

Acetylenbelysning infördes på hotellet 1901 och hotellets rum upplystes med 30 lågor i smakfulla lampetter och ståtliga kronor. Den lummiga trädgården strålade i 10 lågor.

Flitiga besökare till Hotel Svea

1930-talet spenderade prins Eugen en hel del tid på Österlen, bland annat på Hotel Svea. Vi har fortfarande Prinsrummet inrett med balkong som vetter mot Östersjön. Prins Eugen gjorde stor insats inom konstvärlden i sydöstra Skåne och hjälpte konstnärerna här på olika vis. Vid ett tillfälle firade Prins Eugen, konsul Ohlsson och Henriette Coyete, Gustavs V:s födelsedag på Hotel Svea, vilket är ett minne värt att bevara och återberätta.

Piraten, Fritiof Nilsson Piraten, var stamgäst på Hotel Svea under sin tid. Här hade han sin skrivarlya och det var här skrev han ”Bombi Bitt och Nick Carter”.

Fritiof Nilsson räknades till de folkliga författarna och som sådan måste han finna inspiration bland ”vanligt folk”.

1935 var ett sorgens år för Simrishamnarna. Den uppskattade pumpen på stortorget försvann och en stor alm i Sveas trädgård fick ge plats åt den nya hotellkroppen. Sveas Trädgård krympte genom ombyggnationen till sitt nuvarande utseende. Detta var också året hotellet övergick till aktiebolaget Svea, (som satte igång med ombyggnationen).

Anledningarna till denna ombyggnation var att efterfrågan var stor och torget och stadshotellet, som låg framför kyrkan, var i ett starkt konkurrerande läge . På Österlens museum finns ritningarna bevarade. Det avgörande faktum för Sveas välmående var den begynnande turismen, som liksom idag drog sig till hamnen.

Det är svårt att säga exakt när, men kring sekelskiftet kunde man för första gången åka sträckan Malmö-Simrishamn utan avstigning och hoppa av utanför Sveas entré för lunch. Källarmästare under den här tiden, var Johannes Johansson som köpte hotellet.

1976 var året då Hotel Svea officiellt invigdes av landshövding Johan Nilsson

Menyn för invigningen:

  • Kall hönsbuljong med ost stänger
  • Simrishamns spätta petite duc, oxfilé primeur
  • Jordgubbar med frusen grädde och kaffe

Idag bedrivs hotellet av Patrik och Maria, som tillsammans med personal går igenom en fas av ombyggnation och framtidsutveckling. Det handlar om att bevara traditionen om Svea och att sikta på en högklassig standard för hotellets stamgäster och blivande gäster. Patrik har utbildning och bred erfarenhet inom hotell- och restaurangbranschen. Maria har en sjuårig utbildning som kostymör, perukmakare och maskör. Under 15 års tid arbetade hon med Ingmar Bergman och skapar nu en scen på Svea att vilja ta del av. Hon har inrett och inreder hotellet med eftertanke och bevarar traditionen som återspeglas i alla vrår.

Läs mer om Sveas historia i GE Alebo ”I Cimbrishamn kring sekelskiftet ” samt i ”Jul i Simrishamn” och i gamla ”Våreld” – IKF Simrishamns årligen utkommande tidning.