Österlen Gåsamiddag

November – Välkommen till höstens stora mathögtid!

Hög tid för Gåsen. Välkommen till en av höstens stora Skånska mathögtider den årliga gåsafesten. Som sedvanligt i november är svartsoppa till förrätt och den knaperstekta gåsen det goa huvudnumret med alla tillbehör samt en klassisk äpplekaka med vaniljsås.

Vi tar större sällskap i Restaurang Piraten, upp till 130 personer. Perfekt som företagsevent, konferenser, släkt och vänner.

Meny

  • Svartsoppa alt. Hummersoppa.
  • Trancherad Gås på buffé med tillbehör
  • Äppelkaka med vaniljsås
Fredagar utan dans 1145:- per person i dubbelrum inklusive stor frukostbuffé

Lördagar med dans från 1245: – per person i dubbelrum inklusive stor frukostbuffé.

Enkelrumstillägg 350:-

Extra övernattning i dubbelrum från 300:- per person inklusive stor frukost.

Endast gåsamiddag 545:- per person

Datum:

Danskvällar lördagar datum 2/11, 9/11 och 16/11 kl. 20.30 – 24.00
Övriga dagar utan dans 8/11 och 15/11

stup hotel svea

 

Boka Gåspaketet

 

Skåne och Österlen i all ära men Mårten Gås är inte ett skånskt påfund.

Traditionen att förtära färsk gås på Mårtensafton kommer ända från Frankrike. Det är för att hedra den franske biskopen den helige Martin av Tours som vi äter gås. Enligt legenden ville Martin inte bli biskop. För att undkomma folkets önskan gömde han sig bland en flock gäss. Men gässen slog larm som bara gäss kan. Martin blev biskop och gässen blev genast slaktade som straff.

Kalendern berättar däremot en annan historia. Den 11 november år 397 dog Martin, varför datumet fick status av helgondag. Det markerades i almanackan med Martins biskopsattribut, en gås. 1901 ändrades dock almanackan. Mårten Biskopsdagen blev kort och gott Mårten. Och eftersom Martin Luther hade namnsdag den 10 november fanns det anledning för såväl katoliker som protestanter att fira.

Precis som vid så många andra högtider är dock den egentliga anledningen till Mårtensfirandet betydligt mer logisk och vardaglig. Varken Martin av Tours eller Martin Luther är den ursprungliga huvudpersonen den 10 november. Det är gåsen själv. Gässen är helt enkelt slaktfärdiga kring den 10 november. Och färsk mat var förr en lyx som gav anledning till fest.

Avbokning på våra paket ska ske senast kl. 18 dagen innan ankomst. Om inte avbokning kommer in i rätt tid debiteras natten i alla fall.

Ett stenkast från havet med ändlös horisont ligger anrika Svea med centrum runt knuten. Våra 60 rum med varierande storlek, utsikt och prisläge även hundrum med terrass samt hcp-anpassade i anslutning till hiss. Svea erbjuder massage och bastu samt gratis träning på Wellnez. 

hotel-sveas-guldkant

 

Sätt Guldkant på din vistelse hos Svea. Champagne, färsk frukt,
praliner, morgonrock, blommor eller varför inte ett större rum?
Uppgradera när du bokar ditt paket.