Sarpen

Sarpen är en drygt 115 år gammal skuta som  drivs som utbildnings- och skolskepp. Sarpen seglar bl a skolseglingar med scouter  och allmänhet från hela Sverige. Dessa skolseglingar brukar vara mellan 7-10 dagar. Vi seglar även halv- eller heldags-, helg- eller flerdagsturer med företag eller privatpersoner.

hotell_svea_österlen sarpen simrishamn

Sarpen arrangerar också  vid Simrishamn / Österlen

Tema-seglingar  t ex tjejsegling, gourmetsegling etc, kick-offer och andra arrangemang såsom bröllop, dop, askspridning mm.

Våra långturer alterneras mellan seglingar kring Östersjön eller på västkusten. Ibland deltar vi i Nordisk seglats eller Tall Ships Race.

Våra kortare turer går oftast till någon närliggande hamn eller Bornholm-Christians ö.

Sarpen ägs av Simrishamns scoutkår. För drift, underhåll och seglingar finns en speciellt vald sjökommitté.

Sarpen innehar certifikat utfärdat av Sjöfartsverket för 42 passagerare.

Under vinterhalvåret utförs nödvändiga reparationer och underhåll. Arbetet utförs till största delen av medlemmarna på ideell basis. Mer omfattande arbeten på skrov utförs av varvet i Skillinge. Dessa arbeten är oftast mycket kostsamma. För att finansiera verksamheten har det bildats en stödförening vid namn ”Vår skuta”.

Historia

Sarpen, som från början hette Freja, är en galeasriggad skuta, vilket betyder att hon bär största seglet på främre masten. Hon byggdes i Nyköbing-Falster i Danmark 1892 och är ett sk “Marstalbygge”. Staden Marstal på den lilla ön Ärö var hemort för flertalet danska skutor under den tiden det begav sig. Marstalskutorna känns igen på det runda bukiga förskeppet och det plattgattade akterskeppet.

Sarpen gick först i fraktfart på Norge bl a till Sarpsborg som är en av anledningarna till att hon fick det namn hon idag bär.

  • 1892 byggdes hon.
  • 1917 kom hon till Sverige.
  • 1917 – 1962 gick hon med cementlaster från cementfabriken i Degerhamn till fastlandet
  • 1963 köptes hon av Simrishamns scoutkår och renoverades och anpassades för sin uppgift som utbildnings- och övningsskepp.
  • 1964 – till dags datum seglar hon fortfarande som skolskepp med Simrisham på Österlen som hemmahamn

 

Visa hemsidan